eXaperio Mivel foglalkozunk? Mivel nyújt többet az eXaperio? Kik vagyunk? Rólunk mondták... Kapcsolat
Működést mérő eszközök
Működést javító eszközök
Tervezési eszközök
Üzleti terv
Stratégiai terv
Stratégiai management rendszer
Egyedi akciókat támogató eszközök

ÜZLETI TERV

Egy igazi üzleti terv nem olyan, mint amit a bankok felé szokás bemutatni. A hitelkérelemhez szükséges struktúrájú és tartalmú "üzleti terv" a banknak elég lehet, de a hitelt kérő vállalkozásnak semmiképp. A bank gyakran megelégszik azzal, hogy a vállalkozás egy kellően rózsás képet mutat be neki, hiszen valójában a fedezetet értékeli.

Az igazi üzleti tervet elsősorban önmagának készíti a vállalkozás. Ezzel ellenőrzi az üzleti ötletének jóságát és megvalósíthatóságát. Vagyis az igazi üzleti terv készítésénél nem lehet és nem is kell tudni előre, hogy minek kell kijönnie a végén. Mi magunk első számú vezetőként többször is feltettük a kérdést tervezési értekezleten, hogy kijönni kijön, de el is hisszük-e?

Az üzleti terv készítésekor a következőket kell végiggondolni: mi a termék/szolgáltatás; mi a piac; mennyit, mennyiért, és hogyan lehet értékesíteni. Mi kell a termék/szolgáltatás létrehozásához (eszköz, humán erőforrás, stb.); mi az előállítás folyamata (projekt terv szinten); milyen szervezet kell a megvalósításhoz; mik lesznek a felelősségek és hatáskörök; mibe fog kerülni mindez és mennyit fog hozni; és mekkora a finanszírozási igény.

A lényeg nem a dokumentum, hanem a gondolkodási folyamat. A szisztematikus gondolkodási folyamat biztosítja, hogy a menedzsment minden lényeges dolgot számításba vegyen, és így a vállalkozás ne álmokat kergessen, hanem - a kockázatok azonosítása és kezelése mellett - a realitásokra alapozzon.

Külső segítő nélkül ezt a folyamatot sokszor nehéz végigvinni, mert a napi munka sodrásából nehezen zökken ki a menedzsment, nehezen talál alkalmat a nyugodt, alkotó együttgondolkodásra. Ezért gyakran hívnak külső segítőt, aki egyfajta katalizátorként közreműködve biztosítja, hogy a megalapozott üzleti terv elkészítéséhez szükséges szisztematikus gondolkodási folyamat valóban végigmenjen.

Mi már sok ilyen üzleti tervezési folyamatot vittünk végig. Az esetek többségében komoly meglepetést okozott ügyfeleinknek a végeredmény, ugyanis az üzleti terv szisztematikus végiggondolása sok olyan dologra világított rá, amire korábban nem gondoltak. Sok elgondolásról derült ki menet közben, hogy nem is olyan jó, vagy nem úgy jó, mint ahogyan azt korábban gondolták. Szolgáltatásunkkal sok pénzt, időt, fáradságot, és esetenként csalódást vagyunk képesek megtakarítani ügyfeleinknek azzal, hogy az üzleti tervezésben való jártasságunkat velük megosztva elősegítjük az üzleti tervezési folyamat szisztematikus végrehajtását.

Nézze meg még a forrásszerzés oldalunkat is itt!

vissza

 |  kapcsolat  |  oldaltérkép  |  honlapkészítés: dupai

Telefon/fax: +36 26 655 237
eXaperio - Helyzetfüggő Üzleti Megoldás Szolgáltató Kft., 2089 Telki, Tölgyfa utca 10.